Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός;

Ο Βασικός Μεταβολισμός είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για συντηρήσει, κατά την ανάπαυση, τις βασικές λειτουργίες του όπως για παράδειγμα την αναπνοή, την θερμοκρασία του σώματος και το ρυθμό της καρδιάς.


Επειδή τα κύτταρα ευθύνονται για τον βασικό μεταβολισμό, ο ρυθμός του είναι ανάλογος με τον αριθμό των κυττάρων, ειδικά των μυών. Επίσης, επηρεάζεται από:


  1. την ηλικία, κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος 75 χρονών έχει το 1/4 από έναν 25 χρονών.

  2. την σύσταση του σώματος, ο λιπώδης ιστός έχει χαμηλότερη μεταβολική δραστηριότητα από το μυικό ιστό με αποτέλεσμα ο βασικός μεταβολισμός να αυξάνεται με την αύξηση της μυικής μάζας και να μειώνεται με την αύξηση του λίπους.

  3. το φύλο, οι γυναίκες εμφανίζουν μικρότερο βασικό μεταβολισμό από αυτών των ανδρών διότι στο σώμα τους υπάρχει περισσότερη ποσότητα λίπους απ' ό,τι στους άνδρες. Επιπλέον, η μυϊκή μάζα των ανδρών είναι μεγαλύτερη από αυτή των των γυναικών.

  4. τις ορμόνες και τους αδένες, οι ορμόνες που εκκρίνονται από τους ενδοκρινείς αδένες αποτελούν τους βασικούς ρυθμιστές του μεταβολισμο, με σημαντικότερο το θυρεοειδή αδένα που εκκρίνει την θυροξίνη.

  5. τη διατροφή, ο οργανισμός, όταν βρίσκεται σε κατάσταση νηστείας ή υποσιτισμού, παρουσιάζει μία αμυντική στάση και επιβραδύνει τον βασικό μεταβολισμό διότι μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται για να μπορέσει να συντηρηθεί σε συνθήκες μειωμένης πρόσληψης τροφής. Γι'αυτό το λόγο οι αυστηρές δίαιτες δεν συνίστανται.

  6. το κάπνισμα, τις παθολογικές καταστάσεις, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη κύηση και το άγχος.
*Πηγή: AMA,Wikipedia,Sciencedirect

18 προβολές0 σχόλια
  • YouTube
  • Black Twitter Icon

info.fitnessworldgr@gmail.com

Αθήνα, Ελλάδα