• dorazaxari

Ποια η διαφορά ανάμεσα στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά;

Ενημερώθηκε: Ιαν 22

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά βακτήρια» που ζουν στο σώμα μας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας ειδικά στο πεπτικό σύστημα. . Τα προβιοτικά βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις που προκαλούνται από εχθρικά βακτήρια ή άλλα μικρόβια ενώ, εισέρχονται από μόνα τους στον οργανισμό μας συνεπώς δεν χρειάζεται να καταναλωθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής,


Σύμφωνα με έρευνες στελέχη προβιοτικών έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε άτομα με κλινική κατάθλιψη καθώς και ότι μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.


Τα προβιοτικά μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στον οργανισμό μας μέσω τροφίμων που παρασκευάζονται μετά από βακτηριακή ζύμωση αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής.


Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένοι χυμοί

  • Ροφήματα σόγιας

  • Γάλα και το βουτυρόγαλα

  • Μερικά μαλακά τυριά

  • Κεφίρ,

  • Λάχανο τουρσί

  • Και φυσικά τα γιαούρτια.

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε προβιοτικά μπορεί επίσης να περιέχουν πρεβιοτικά.


Τι είναι τα πρεβιοτικά και σε ποια τρόφιμα τα συναντάμε;


Πρόκειται για συστατικά ορισμένων τροφίμων που δεν μπορεί να αφομοιώσει το σώμα και μπορούν να αποτελέσουν τροφή για βακτήρια και άλλους ευεργετικούς οργανισμούς στο έντερο μας. Δεν πέπτονται και στερούνται θερμίδες, καθώς δεν απορροφώνται από το έντερο.


Τα πιο κοινά πρεβιοτικά είναι:

  • η Ινουλίνη

  • οι Φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) και οι

  • Γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS)

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση ασβεστίου και δυνητικά την πέψη και το μεταβολισμό. Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα εντοπίσουμε σε πολλά τρόφιμα, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσληψη τους σαν συμπληρώματα διατροφής.


Άλλα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή τους περιλαμβάνουν:

  • χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

  • διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα

  • καλύτερη χώνεψη και πέψη

  • γερό ανοσοποιητικό σύστημα

  • μείωση των φλεγμονών που ευθύνονται για δεκάδες παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι η κύρια πηγή πρεβιοτικών.


Παρ ’όλα αυτά ο βαθμός στον οποίο τα πρεβιοτικά βελτιώνουν την υγεία είναι ασαφής καθώς υπάρχει λιγότερη έρευνα για τα πρεβιοτικά παρά για τα προβιοτικά.


Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη πρεβιοτικών και προβιοτικών είναι επιβλαβής. Ωστόσο η συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου είναι απαραίτητη καθώς η άσκοπη ή αλόγιστη χρήση τους, ως συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να φθείρει την χλωρίδα του εντέρου.



Πηγή:

healthline.com

medicalnewstoday.com

tandfonline.com

  • YouTube
  • Black Twitter Icon

info.fitnessworldgr@gmail.com

Αθήνα, Ελλάδα