Παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία

Η παχυσαρκία οφείλεται σε περισσεύματα ενέργειας που αποθηκεύονται υπό μορφή λίπους. Ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι δύσκολος και πολύπλοκός απ’ ότι στους ενήλικες, γιατί οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα της ανάπτυξης, που δεν είναι ίδια σε κάθε παιδί. Για να εκτιμήσουμε το επίπεδο βάρους ενός παιδιού, πάντα το εξετάζουμε σε συνάρτηση με το ύψος του. Αξιολογούμε δηλαδή τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).


Οργανισμοί υγείας έχουν δημιουργήσει εθνικούς και διεθνείς πίνακες με πληθυσμιακά πρότυπα βάρους, ύψους και ΔΜΣ, προκειμένου να βοηθούν τους ειδικούς να αξιολογούν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού. Αυτοί οι πίνακες αντιπροσωπεύουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στο μέσο όρο του πληθυσμού μιας χώρας και ενδέχεται να σημειώνονται μικρές διαφορές ανάμεσα στα έθνη.


Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 42 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 35 εκατομμύρια ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, γεγονός που δίνει στη χώρα μας τη θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά τείνουν να παραμένουν παχύσαρκοι και στην ενήλικη ζωή τους και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σε μικρότερη ηλικία μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.


Παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία:

  1. οι διαιτητικοί παράγοντες, η πρόσληψη λιπαρών και επιπρόσθετων σακχάρων ή/και το μέγεθος της μερίδας

  2. οι συμπεριφορικοί παράγοντες, ο ανεπαρκής ύπνος, οι αρκετές ώρες μπροστά στην οθόνη, η παράλειψη πρωινού

  3. το φυσικό περιβάλλον, σχετίζεται με τη φυσική κατάσταση, τη μετακίνηση με μηχανοκίνητα μέσα, τις συνθήκες που ευνοούν την κατανάλωση φαγητού, την ελλιπή σωματική δραστηριότητα

  4. το κοινωνικό περιβάλλον, η επιρροή από τα διατροφικά μοτίβα φίλων και κοντινών προσώπων, το στρες στο οικογενειακό περιβάλλον, η έλλειψη αποδοχής από τους ομοίους, η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση

  5. οι ψυχολογικοί παράγοντες, οι παρορμητικές αποφάσεις, η κατάθλιψη, το άγχος, η αυτό-εκτίμηση

  6. οι περιγεννητικοί και προγεννητικοί παράγοντες, το βάρος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  7. οι γενετικοί παράγοντες, τα γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό και τις αποθήκες λίπους

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο για την παιδική παχυσαρκία!


  • YouTube
  • Black Twitter Icon

info.fitnessworldgr@gmail.com

Αθήνα, Ελλάδα