Μάθετε τα οφέλη της καφεΐνης

Ο καφές αποτελεί ένα ρόφημα κατασκευασμένο από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια του καφεόδεντρου. Το βασικό του συστατικό είναι η καφεΐνη (ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του) και σε αυτό οφείλει την αναζωογονητική του δράση.

Ο καφές κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατανάλωση υγρών μετά το νερό και σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται περίπου 500 δισεκατομμύρια κούπες ημερησίως.


Τα οφέλη που μας προσφέρει ο καφές στην υγεία μας:

  • Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά καφέ έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νόσων όπως διαβήτη, καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και χολολιθίαση, συγκριτικά με τα άτομα που δεν τον καταναλώνουν καθημερινά. Αυτό οφείλεται κυρίως στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον καφέ αλλά και στην καφεΐνη. Επίσης, σύμφωνα με μετα-αναλύσεις ερευνών η καφεΐνη έχει προστατευτική δράση στην εμφάνιση της άνοιας (Santos et al., 2010), στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ (Barranco Quintana et al., 2007), καθώς και στη νόσο του Πάρκινσον (Costa et al., 2010, Hernán et al., 2002, Liu et al., 2012a).

  • Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση η καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ παίζει προστατευτικό ρόλο για τα αγγεία και ως εκ τούτου για την καρδιακή λειτουργία. Μεγαλύτερες έρευνες αλλά και αναλύσεις ερευνών επιβεβαιώνουν τον χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών για τα άτομα που καταναλώνουν καφέ συγκριτικά με αυτά που δεν τον προτιμούν.

  • Η καφεΐνη, λειτουργεί σαν ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ αυξάνεται η εγρήγορση, βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης στην εργασία και στο διάβασμα. Φαίνεται επίσης, να βελτιώνει την μνήμη, άλλες γνωσιακές λειτουργίες αλλά και την διάθεση.

  • Ο καφές συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Μια κουταλιά καφέ συνοδεύεται συνήθως από 150-200ml νερό. Έτσι, ένα άτομο που καταναλώνει 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καλύπτει περίπου το 30-40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης υγρών.

  • Τέλος, στον ανθρώπινο εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία, διαστολή. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η χρήση της σε αρκετά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο για τα οφέλη της καφεΐνης!


  • YouTube
  • Black Twitter Icon

info.fitnessworldgr@gmail.com

Αθήνα, Ελλάδα